Topic outline
- General
-
PRESENTACIÓ
Hola sóc Lluís Bonet, professor de matemàtiques a l'IES Mare Nostrum d'Alacant.
He organitzat els materials del curs pensant un poc en possibles escenaris de semipresencialitat o fins i tot d'un confinament, bé siga nostre, d'un grup, etc.
Aprendrem a gravar una classe, a fer ús d'una pissarra digital que ens pot servir en una vídeo conferència o també alhora de gravar una classe, a fer espills entre dispositius i a veure possibilitats d'atendre als que estan a casa quan estem al centre (si els mitjans tècnics ens ho permeten) i una sèrie d'aplicacions i apps que podem, o millor dit, poden utilitzar els/les nostres alumnes per millorar les seues competències digitals i altres.
OBS (gravació de vídeos), OpenBoard (pissarra digital), Aules, i altres aplicacions i Apps les descobriràs en aquest curs.
Haurem d'anar poc a poc per a que aconseguim aprendre el màxim possible, sense presses, sense pors.
No dubteu en preguntar, en proposar idees, etc. perquè aixì compartim i ens enriquim totes i tots.
Salutacions
- Tema 1.- OBS (Open Broadcaster Software) eina de creació de vídeos
Tema 1.- OBS (Open Broadcaster Software) eina de creació de vídeos
Aplicació lliure i de codi obert amb la qual es pot gravar un vídeo fent una determinada explicació tú mateix, compartint els teus documents, fer una composició d’eixa gravació, muntar un Croma, etc.Us he preparat aquest xicotet vídeo on podeu veure les escenes més senzilles o els Atajos. És interessant que el mireu i això us pot ajudar en algun dubte que us haja pogut sorgir.
En qualsevol cas tenim obert el fòrum de preguntes i dubtes per resoldre allò que siga necessari.
En aquest document trobaràs les respostes a una sèrie de dubtes que han plantejat diferents companyes i companys quan han començat a treballar amb l'OBS i que et poden ajudar a resoldre alguns dels teus problemes.
Prepara una escena amb OBS que continga almenys:
- Captura de pantalla
per a gravar l'expliació d'una activitat que tens a l'escriptori.
- Dispositiu de captura de vídeo
per a que es veja la teua imatge petita en un costat mentre estàs explicant.
La pots completar si vols amb una imatge de fons o simplement superposar les dues anteriors.
Fes una gravació d'un minut com a màxim de duració i si dissenyes varies escenes pots mostrar com canvies entre elles mitjançant un "Atajo".
Penja aquest vídeo o un enllàs per poder veure'l si l`has penjat a Youtube.
- Propostes fent ús de l'OBS
Propostes fent ús de l'OBS
Ací us deixe algunes idees que tal volta us poden servir com inspiració.
La meua idea és sempre deixar espai a la creativitat de l`alumnat i nosaltres tindre el paper d'obrir portes i proposar, sugerir, ajudar, etc.
1.- Vídeo tutorial (entre iguals) de la resolució d'un problema fent ús de la calculadora.
L'activitat està feta amb OBS creant dues finestres en tota la pantalla: una és la calculadora i l'altra és una presentació de PowerPoint i imatges estàtiques. No deixeu de mirar-la fins el final, us assegure que és molt interessant.
Està gravada a trossos i ja després muntada amb una aplicació d'edició de vídeo, veureu les transicions.
Es va preparar el guió, es va assatjar i finalment es va gravar.
L'activitat podem dir que està ara de rabiosa actualitat, i la podeu trobar al nostre canal de Youtube INTEGRANT MATEMÀTIQUES, juntament amb altres moltes propostes que us aniré contant.
Podeu accedir des d'aquest enllaç: https://youtu.be/SxeJwyhAdDM
2.- Els problemes oberts i els projectes vídeoMAT.
En les propostes següents hi ha trossos que s'han gravat amb OBS fent un Croma i aconseguint ficar als actors en un telediari, a l'aeroport d'Alacant, davant l'Ajuntament de Màlaga, al saló d'una casa, etc. Després estan muntats amb una aplicació d'edició de vídeo.
En alguns centres he pogut veure que tenen una "Aula del futur" on han adquirit un Croma, uns llums, etc i s'han creat un petit estudi de gravació que no suposa una gran despesa. Un espai per fer creacion
s amb el vostre alumnat i aprendre i gaudir amb elles i ells.
Podeu veure algunes de les que havem fet al nostre canal o des dels enllaços següents.
Ducharse con un cubo de agua: https://youtu.be/wLHQI1si5fQ
El parking del aeropuerto: https://youtu.be/b6P7E540iyM
Rebajas de rebajas: https://youtu.be/9GzeeivKEws
3.- Durant el confinament des de casa.
Durant el confinament vaig voler fer des de casa alguns vídeos que cobriren a la vegada dos aspectes. Per una banda llançar reptes deixant problemes oberts i per altra treballar l'aspecte emocional intentant arrancar un somriure, sorprendre... Així que me'n vaig anar a l'estació espacial internacional i des d'allí enviava aquestes píndoles ... Està fet en OBS amb un llençol a la meua casa .... rudimentari però bastant efectiu.
Ací teniu l'enllaç: https://youtu.be/u5D0fQUnBv8
- Tema 2.- OpenBoard. Pissarra interactiva
Tema 2.- OpenBoard. Pissarra interactiva
OpenBoard és un software d'aprenentatge multiplataforma de codi obert per a pissarres interactives dissenyat principalment per a ús en centres educatius.
Tal volta algun dels dispositius que presente poden resultar d'utilitat i ens permetra millorar en les nostres classes online.
OpenBoard no solament ofereix la posibilitat d'escriure sobre la pissarra.
Et permet accedir a l'escriptori i a qualsevolr aplicació activa per a treballar sobre ella. A més es poden capturar recursos d'aplicacions externes, internet, etc per crear un document o preparar una classe que després queda guardada i és posible exportar-la com un document pdf.
En aquest vídeo pots veurer ràpidament les possibilitats.
Prepara un vídeo amb OBS de 2 minuts amb una escena en la que compartiràs el teu escriptori i una petita image teua en un cantonet.
Faràs una explicació d'una actividad de la teua matèria fent ús de l'OpenBoard, utilitzant les seues eines i de les possibilitats explicades en la unitat.
- Tema 3.- Espills entre dispositius.
Tema 3.- Espills entre dispositius.
Aprendrem a conectar els nostres dispositius per a projectar des d'un cap a l'altre.Al document trobareu diferents aplicacions amb les quals fer espill i les explicacions per poder fer ús d'elles a l'aula, en casa,...
Al document hi ha diverses propostes que podeu fer servir amb aquestos espills, bé siga a l'aula, en casa, en una vídeoconferència, etc.
Hauràs de preparar un xicotet vídeo amb l'OBS on faràs una gravació del teu escriptori. En aquesta gravació es veurà la teua imatge en un raconet i en l'escriptori es veurà com comparteixes fent espill algun dels teus dispositius (tableta, mòbil) per a explicar alguna cosa relacionada amb la teua matèria. Recorda fer alguna transició (em presente inicialment a pantalla completa amb la webcam, passe a comparit escriptori+imatge petita al raconet i m'acomiade a pantalla completa amb la webcam per a finalitzar).
- Tema 4.- Apps i aplicacions que poden millorar la creativitat del nostre alumnat.This topic
Tema 4.- Apps i aplicacions que poden millorar la creativitat del nostre alumnat.
Considere que... en part, el nostre treball com docent passa també per tindre un rol de facilitador. I dins d'eixe paper la meua idea és la de proporcionar un espai on l'alumnat siga capaç de desenvolupar toda la seua creativitat. Fer que s'involucre al màxim per a que realment existisca aprenentatge significatiu, que per altra part, no ha de ser solament de la nostra matèria. Si som capaços de que milloren també altress competències al final serà positiu per a la seua formació integral.
Vist així, entenc que no és necessari que sigam uns super especialistas en cadascuna d'aquestes aplicacions i Apps, però si els obrim la porta per al seu coneixement segur que seran capaços de conseguir resultats molt interessants, sempre amb la nostra supervisió i els nostres consells que segur que els ajudaran a millorar.
Crea un Padlet i incorpora alguns elementos / trabajos / fotografias.
Una vegada el tingues pots compartir-lo enviant-nos l'enllaç
Crea una infografía amb Genially i incorpora al menys dos imatges teues, una d'elles convertida en pegatina (format png) fent ús de remove.bg
- Tema 5.- Formació AULES